Spasticitate
Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

www.spasticitate.ro este un website pentru pacienți, aparținători, dar și pentru profesioniști.
Pacienții și aparținătorii se pot informa în legătură cu simptomele spasticității, cauzele acesteia, opțiunile de tratament și multe alte informații vitale despre această afecțiune.
Profesioniștii au acces la aceleași categorii de informații, cu detalii adiționale pentru a-și putea ajuta cât mai corect și complet pacienții.
www.spasticitate.ro este intuitiv și simplu de utilizat. Pe pagina principală, ”Acasă”, găsiți informații generale despre spasticitate și legături către paginile despre fiecare subiect. Meniul principal împarte utilizatorii site-ului în Pacienți și Profesioniști.
Informațiile de pe paginile pentru pacienți sunt reduse la esențialul necesar acestora. Informațiile pentru profesioniști sunt mai detaliate pentru ca aceștia să aibă tot necesarul pentru a-și practica impecabil profesia.
Paginile dedicate Profesioniștilor pot fi accesate de orice utilizator www.spasticitate.ro. Accesați aceste pagini apăsând pe butonul aferent din meniul din partea de sus a site-ului.
Vorbim despre spasticitate atunci când tonusul muscular este crescut în mod anormal (hipertonie) și reflexele persistă prea mult timp și/sau sunt prea puternice (reflexe hiperactive). Aceste fenomene provoacă o rezistență crescută la mișcările pasive (de exemplu, dacă o altă persoană încearcă să miște extremitățile persoanei afectate).
Click aici pentru mai multe informații despre spasticitate.
Principalele simptome sunt tonusul muscular crescut și reflexele hiperactive, care pot determina: mișcări involuntare, contracturi, postură anormală. deformări ale oaselor și articulațiilor, durere.
Click aici pentru mai multe informații
Spasticitatea este deseori cauzată de o leziune la nivelul Sistemului Nervos Central. Leziunea în cauză este adesea asociată cu: un Accident Vascular Cerebral, Scleroză Multiplă, Paralizie cerebrală, Traumatism cranio-cerebral, ș.a.
Click aici pentru mai multe informații
Un accident vascular cerebral (AVC) se produce atunci când circulația sângelui către o anumită parte a creierului este întreruptă. Există două tipuri majore de AVC: ischemic și hemoragic.
Aproximativ 38% dintre supraviețuitorii unui AVC suferă de spasticitate post-AVC.
Click aici pentru mai multe informații
Scleroza multiplă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă mielina, învelișul care înconjoară și protejează neuronii. Acest proces distructiv cauzează distorsionarea, încetinirea sau pierderea comunicării electrice dintre neuroni. Dacă tulburarea afectează regiunile motorii ale sistemul nervos central, conexiunile dintre creier și mușchi sunt perturbate, ceea ce poate duce la spasticitate.
Click aici pentru mai multe informații
Paralizia cerebrală este cauzată de lezarea centrilor de control motor ai creierului și poate apărea în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau după naștere până la vârsta de trei ani. Paralizia cerebrală provoacă deficite fizice, inclusiv spasticitate. Echilibrul, postura și coordonarea pot fi, de asemenea, afectate.
Click aici pentru mai multe informații
Traumatismul cranio-cerebral provoacă dizabilități majore și are o rată mare de mortalitate. Principalele cauze ale traumatismelor cranio-cerebrale sunt căderile, accidentele rutiere și violența. Traumatismul cranio-cerebral poate avea efecte fizice, psihologice, cognitive, emoționale și sociale profunde. Spasticitatea este o complicație frecventă în cazurile moderate sau severe.
Click aici pentru mai multe informații
De obicei, persoanele cu spasticitate sunt îndrumate spre mai multe unități de asistență medicală, cu obiective de tratament foarte diferite. Numeroși experți (precum specialiști în reabilitare, ergoterapeuți, fizioterapeuți, logopezi, psihologi, asistenți sociali și asistenți medicali) colaborează pentru a-i oferi pacientului diverse opțiuni de tratament.
Suspiciunea de spasticitate se bazează pe antecedentele unei afecțiuni neurologice și pe o postură anormală specifică.
Cele mai frecvente instrumente de diagnosticare sunt blocajele nervoase și electromiografia.
Click aici pentru mai multe informații
Sunt disponibile numeroase opțiuni de tratament al spasticității. Planul de reabilitare trebuie să fie adaptat la nevoile pacientului și este posibil să implice toxină botulinică, medicamente analgezice, precum și mai multe terapii suplimentare (e.g. fizioterapie, ergoterapie, psihoterapie, etc.). Obiectivele tratamentului sunt diminuarea durerii și a spasmelor, îmbunătățirea mobilității, reducerea dependenței de îngrijitor, evitarea progresiei afecțiunii. Click aici pentru mai multe informații despre opțiunile de tratament
Neurotoxina botulinică este recomandată ca terapie de primă linie în ghidurile naționale și internaționale, ca parte a unei scheme de tratament integrate pentru spasticitate. Deoarece tratamentul cu neurotoxina botulinică este unul cu acțiune locală, acesta poate slăbi doar mușchii hiperactivi afectați de spasticitate, fără a slăbi mușchii sănătoși.
Click aici pentru mai multe informații despre toxina botulinică
Sunteți Profesionist si vreți să știți mai multe despre tratamentul persoanelor cu spasticitate? Contactați-ne acum!