Spasticitate
Ce înseamnă spasticitatea?

Ce înseamnă spasticitatea?

Spasticitatea este una dintre caracteristicile clinice/comportamentele motorii ce pot fi cauzate de o leziune la nivelul creierului sau măduvei spinării care controlează mișcările voluntare.

Tonusul muscular reprezintă starea de contracție continuă a mușchilor, chiar și în repaus, și ajută la menținerea unei poziții corecte a corpului. Tonusul muscular scade în timpul somnului.

În cazul spasticității, tonusul muscular este crescut în mod anormal (hipertonie) și reflexele pot persista prea mult timp și pot fi prea puternice (reflexe hiperactive).

Aceste fenomene provoacă o rezistență crescută la mișcările pasive (de exemplu, dacă o altă persoană încearcă să miște extremitățile persoanei afectate), care se intensifică odată cu creșterea vitezei mișcării de întindere și variază în funcție de sensul de mișcare a articulației.


Câte persoane suferă de spasticitate?

Se estimează că spasticitatea afectează peste 12 milioane de persoane la nivel global.

38% dintre supraviețuitorii unui Accident Vascular Cerebral prezintă spasticitate în decurs de un an

Aproximativ 84% dintre pacienții cu Scleroză Multiplă dezvoltă o formă de spasticitate

S-a raportat o incidență a spasticității la 62% dintre pacienții cu leziuni ale măduvei spinării


De reținut

Spasticitatea afectează mișcările voluntare ale mușchilor corpului și este asociată cu rigiditate musculară și rezistență la mișcările pasive (de exemplu, dacă o altă persoană încearcă să miște extremitățile persoanei afectate).