Spasticitatea este una dintre caracteristicile sindromului piramidal.
Sindromul piramidal este cauzat de o leziune a uneia (sau a mai multor) zone ale sistemului nervos central care controlează mișcările voluntare. Sindromul piramidal poate fi împărțit în două mari grupuri de fenomene:
- Negative: se referă la ceea ce se pierde, cum ar fi funcțiile motorii, forța și controlul motor
- Pozitive: caracterizate prin hiperactivitate musculară, cum ar fi:
- Spasticitate
- Hiperreflexie amplificarea reflexelor miotatice
- Clonus mișcare necontrolată a unei părți a unui membru, în special a gleznei
- Co-contracții contracții involuntare ale unui membru sau ale unei părți a unui membru în timp ce mișcați o altă parte a unui membru (de exemplu, adducția umărului în timpul mersului)
- Spasme musculare
Unele simptome ale sindromului piramidal pot fi confundate cu spasticitatea. Leziunea sistemului nervos central care stă la baza sindromului piramidal este adesea asociată cu una dintre următoarele boli:
- Accident vascular cerebral
- Scleroză multiplă
- Paralizie cerebrală
- Traumatism cranio-cerebral și/sau leziune a măduvei spinării
- Tumoră cerebrală
- Leziuni cerebrale cauzate de:
- Hipoxemie nivel scăzut de oxigen în sânge
- Encefalită inflamație a creierului
- Meningită infecție a membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării
Severitatea spasticității musculare rezultate depinde parțial de locul în care s-a produs leziunea neuronului motor central.
Accident vascular cerebral
Un accident vascular cerebral (AVC) se produce atunci când circulația sângelui către o anumită regiune din creier este întreruptă sau puternic diminuată. Dacă fluxul sanguin este întrerupt mai mult de câteva secunde, creierul nu primește suficient sânge și oxigen pentru a-și îndeplini funcțiile. În consecință, celulele nervoase sunt distruse, provocând leziuni de durată.
Există două tipuri majore de AVC:
- Ischemic – se produce atunci când o arteră cerebrală este blocată de un cheag de sânge, care s-a format fie în locul în care s-a produs blocajul (ateroscleroză), fie în alte părți ale corpului (embolie arterială)
- Hemoragic – este cauzat de ruperea unor vase de sânge slăbite. Sângele care iese din aceste vase se acumulează și apasă pe celulele nervoase din jur
În funcție de regiunea creierului care este afectată, un AVC poate cauza o mare varietate de simptome, cum ar fi:
- Incapacitatea de mișcare a membrului superior și/sau inferior de pe o parte a corpului (hemiplegie)
- Incapacitatea de a înțelege sau de a formula cuvinte (afazie)
- Tulburări de vedere
Simptomele pot fi:
- Tranzitorii – în cazul unui accident ischemic tranzitoriu ce durează între câteva secunde și câteva ore. Este un semnal de alarmă care necesită un consult de specialitate imediat
- Permanente – de obicei, aceste simptome se ameliorează în timp, în special în cazul stabilirii unui program de reabilitare adecvat
Aproximativ 38% dintre supraviețuitorii unui accident vascular cerebral dezvoltă spasticitate post-AVC.
Scleroză multiplă
Scleroza multiplă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă mielina, învelișul de fosfolipide care înconjoară și protejează neuronii sistemului nervos central (la fel ca izolația unui cablu electric), secretând toxine care provoacă inflamația și umflarea tecii de mielină. Inflamația blochează transmiterea mesajelor prin neuron. De asemenea, sistemul imunitar distruge mielina printr-un proces numit demielinizare. Acest proces distructiv cauzează distorsionarea, încetinirea sau pierderea comunicării electrice dintre neuroni, provocând simptomele asociate sclerozei multiple.
Evoluția sclerozei multiple variază de la un pacient la altul, dar și la același pacient. Pacienții au recurențe, urmate de perioade de remisiune a bolii. După un anumit număr de recurențe, simptomele pot deveni permanente.
Scleroza multiplă poate afecta orice parte a sistemului nervos central, de exemplu, creierul, cerebelul sau măduva spinării. Dacă tulburarea afectează regiunile motorii ale sistemul nervos central, conexiunile dintre creier și mușchi sunt perturbate, ceea ce poate duce la spasticitate. Alte simptome frecvente sunt:
- Tulburări de echilibru
- Dificultăți de coordonare
- Disfuncție a vezicii urinare
- Deteriorarea vederii
Paralizie cerebrală
Paralizia cerebrală este cauzată de lezarea centrilor de control motor ai creierului în curs de dezvoltare și poate apărea în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau după naștere până la vârsta de aproximativ de trei ani. Lezarea centrului de control motor se poate produce din diferite cauze, cum ar fi:
- Accident în timpul sarcinii
- Consumul de droguri în timpul sarcinii
- Infecții
- Malformație congenitală
- Dezvoltarea anormală a creierului
- Malformații arteriale
Paralizia cerebrală provoacă deficite fizice întâlnite în cazul sindromul piramidal. Echilibrul, postura și coordonarea pot fi, de asemenea, afectate. Alte complicații destul de frecvente sunt tulburările cognitive, convulsiile epileptice și afectarea vederii sau auzului.
Fiecare caz de paralizie cerebrală este unic, având o gamă foarte largă de dizabilități și simptome.
Traumatism cranio-cerebral și leziuni ale măduvei spinării
Traumatismul cranio-cerebral provoacă dizabilități majore și are o rată mare de mortalitate, în special în rândul adulților tineri. Se produce atunci când o traumă bruscă produce o leziune la nivelul creierului și perturbă funcționarea normală a acestuia. Principalele cauze ale traumatismelor cranio-cerebrale sunt căderile, accidentele rutiere și violența.
Traumatismul cranio-cerebral poate avea efecte fizice, psihologice, cognitive, emoționale și sociale profunde. Riscul de deces în faza inițială este destul de mare în cazurile severe. Sindromul piramidal este o complicație frecventă în cazurile moderate sau severe. Prevalența convulsiilor epileptice și a declinului cognitiv este foarte mare la acești pacienți.
Deși este bine protejată de vertebrele coloanei vertebrale, măduva spinării poate fi lezată în multe feluri. Majoritatea leziunilor măduvei spinării se produc ca urmare a unor accidente rutiere, accidentări în timpul practicării unui sport, violenței sau căderilor (predominant la persoanele în vârstă).
Leziunile la nivelul măduvei spinării pot provoca pierderea:
- funcției musculare
- sensibilității sub nivelul zonei afectate
- controlului asupra intestinelor și vezicii urinare
- funcției sexuale normale
Leziunile măduvei spinării în partea superioară a gâtului pot cauza dificultăți de respirație și pot necesita utilizarea unui aparat de respirat sau a unui ventilator.